Goedemorgen! Dit zijn de belangrijkste nieuwtjes van woensdag.

1. Steve Bannon stapt op bij Breitbart, het rechts-conservatieve mediabedrijf dat hij mede groot heeft gemaakt. Na zijn vertrek uit het Witte Huis keerde Bannon terug bij Breitbart, maar na enkele maanden moet hij alweer het veld ruimen.

Hij had vermoedelijk weinig keus. De steenrijke mede-eigenaren van Breitbart, Robert en Rebekah Mercer, trokken recent hun steun in voor de oud-topadviseur van president Trump. Dat is financieel een grote klap voor Bannon. Bijna 40 procent van de 1,4 miljoen dollar die Bannon in 2016 verdiende, was afkomstig van projecten die waren gefinancierd door de Mercers.

2. Kodak stapt in de cryptomunten en lanceert eind deze maand de ‘foto-georiënteerde’ KodakCoin. Het bedrijf dat ooit groot werd met fotorolletjes produceert tegenwoordig printers voor thuis, 3D-printers en fotogerelateerde benodigdheden. De KodakCoin moet een cryptomunt speciaal voor fotografen worden, ‘die uitgenodigd worden om te participeren in een nieuwe economie voor fotografie, betalingen te ontvangen voor hun werk meteen als ze het verkopen en hun beelden te verkopen via een betrouwbaar blockchainsysteem’.

Overigens heeft Kodak zijn naam ook verbonden aan speciale hardware om bitcoin te minen. De helft van de inkomsten moet je dan wel afdragen aan Spotlite, het bedrijf waar Kodak mee samenwerkt. Maar dan zou je met de Kodak KashMiner alsnog elke maand zo’n 375 dollar per maand kunnen verdienen, beweert Kodak. Crypto-experts plaatsen daar alleen grote vraagtekens bij:

3. De olieprijs is woensdag nog wat verder opgeklommen naar 69 dollar per vat voor Noordzee-olie, het hoogste niveau sinds 2015. Belangrijkste oorzaak is de inschatting van handelaren dat olielandenclub Opec niet snel zal bijspringen als politieke spanningen zorgen voor aanboduitval in bijvoorbeeld Iran of Venezuela. Ook retoriek van president Trump dat hij overweegt om nieuwe sancties tegen Iran in te stellen ondersteunt de olieprijs.

4. Eind december kondigde het populaire handelsbedrijf voor cryptomunten Coinbase aan de handel in bitcoin cash te faciliteren. De koers van het afsplitste broertje van de bitcoin schoot op 19 december van 2.000 dollar naar 9.500 dollar in luttele uren. Coinbase legde de handel stil en kondigde aan onderzoek te doen naar handel met voorkennis door medewerkers van het bedrijf.

Dinsdagavond gaf Coinbase een update: over het onderzoek naar koersmanipulatie geen nieuws, maar meldde wel dat het de start van de handel in bitcoin cash amateuristisch heeft aangepakt: 90 procent van de handelsverzoeken betrof kooporders voor bitcoin cash en er was simpelweg onvoldoende aanbod van de cryptomunt om een ordelijke handel te garanderen.

5. De relatie van de Europese Commissie met Polen is behoorlijk ijzig. Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker heeft dinsdag gedineerd met de Poolse premier Mateusz Morawiecki en vond het nodig op te merken dat dit in een "vriendelijke atmosfeer" heeft plaatsgevonden, aldus de site Politico.

Intussen liggen Brussen en de Poolse regering nog altijd op ramkoers ten aanzien van garanties voor de rechtstaat, zoals de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht. Donald Tusk, voorzitter van de Europese Raad van regeringsleiders, heeft dan ook dreigende taal uitgesproken tegenover zijn mede-Polen in Poolse media. "In Brussel is er nog steeds serieuze hoop ... dat Polen in de Europese Unie zal blijven." Ofwel: Tusk dreigt zelf impliciet met de Polexit!

6. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat bezoekt woensdag het dorp Zeerijp in Groningen. Maandag werd dat dorp opgeschud door een aardbeving van 3,4 op de schaal van Richter. Hij bezoekt een bewoner in het dorp, spreekt met de burgemeester en neemt deel aan een bestuurlijk overleg dat al gepland stond.

Er zijn bijna duizend schademeldingen binnengekomen na de beving, flink meer dan in de dagen na de beving in Huizinge van 2012 die een kracht had van 3,6. Wiebes gaf maandag direct al aan dat de gaswinning "maximaal moet worden verminderd".

7. Twee invloedrijke Amerikaanse senatoren willen een onderzoek naar het handelen van Intel-topman Brian Krzanich. Die verkocht afgelopen najaar een groot pakket van bijna 900.000 aandelen in het chipbedrijf, voordat bekend werd dat rekenchips die Intel maakt door een ontwerpfout kwetsbaar zijn voor hackers.

De volksvertegenwoordigers Jack Reed en John Kennedy noemen de berichten verontrustend en willen uitgezocht hebben of Krzanich zich schuldig heeft gemaakt aan handel met voorkennis.

8. De nieuwe Amerikaanse ambassadeur voor Nederland ontmoet vandaag koning Willem-Alexander. Pete Hoekstra, geboren in Groningen, raakte nog voor zijn benoeming in verlegenheid. Hij had in eerder gesteld dat Nederland buurten kent waar je beter niet kunt komen, maar ontkende dat in een gesprek met Nieuwsuur.

Hij verweerde zich vervolgens met de term 'fake news' om dat, geconfronteerd met beelden van uitspraken, seconden later weer in te trekken. Hoekstra maakte excuses en overlegt woensdag aan de koning zijn geloofsbrieven in opmaat naar zijn benoeming. Vrij Nederland beschreef waar Hoekstra's denkbeelden vandaan komen.

9. De fractie van Denk wil een videoscheidsrechter invoeren in de Tweede Kamer. Die moet beoordelen of Kamervoorzitter Khadija Arib wel eerlijk haar werk doet. Volgens fractievoorzitter Tunahan Kuzu trekt Arib andere partijen voor en benadeelt ze Kamerleden van Denk.

Vorig jaar botste Arib meerdere keren met Kuzu, onder meer tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties:

 

Nieuws inhalen? Lees dan de belangrijkste punten van gisteren »

 

Dit zijn de best gelezen artikelen op Business Insider van dinsdag:

Waarom de aflossingsvrije hypotheek steeds duurder wordt

Trump zou neigen naar een ‘bloody nose’-aanval op Noord-Korea – maar belangrijke ministers zijn tegen

Samsung presenteert een tv van 146 inch die je hele muur beslaat – vandaar de naam ‘The Wall’